poniedziałek, 19 grudnia 2011

Karp (lub inna ryba) w śmietance z pieczarkami


Składniki:
           -karpie (lub sola, miruna, tilapia)
                         - śmietanka łaciata 18% lub inna słodka ale 18 %. ok 1 litr, lub więcej
          Pieczarki ok 0.5- 0.8 kg
Duża biała cebulka
Kostka rosołowa lub vegeta
Składniki na panierkę do ryby
sól pieprz
olej do smażenia
          Karpia pokroić na kawałki jak do smażenia. Obłożyć pokrojona cebulą w pióra, doprawić pieprzem i solą i  odłożyć na ok 2h do lodówki.
Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i usmażyć na patelni z cebulką (w kosteczkę pokrojoną) Na koniec dodać trochę soli i pieprzu. Zalać pieczarki śmietanką i doprowadzić do zgęstnienia sosu . Jeśli nie uda się to pod wpływem temperatury i gotowania dodać trochę mąki ( musi być konsystencja sosu). Ja nawet czasem daje więcej niż 1 litr  śmietanki bo dobrze jak ryba jest mocno zalana tym sosem. Doprawić sos vegeta lub kostką rosołową.
Karpie wyjąć z lodówki ściągnąć z nich cebulę dodać trochę soli i pieprzu. Opanierować (mąka, jajko, bułka tarta) i usmażyć na oleju.
Do dużego naczynia żaroodpornego nalać na dno trochę sosu ułożyć pierwszą warstwę usmażonych karpi nalać kolejną część sosu  i ułożyć znów rybki. Jak wszystko będzie ułożone polać na wierzch resztę sosu.
Karpie podawać podgrzane w piekarniku. Nie jeść na zimno, bo nie są wtedy takie smaczne! :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz