środa, 7 grudnia 2011

RAVIOLI ZE SZPINAKIEM I RICOTTĄ

 Od dawna za mną chodziły te małe pyszne pierożki. Najlepiej smakują ugotowane i leciutko podsmażone na masełku. Są bardzo praco i czasochłonne także lepiej przeznaczyć sobie na ich przygotowanie jakieś wolne przedpołudnie:)  





Składniki na ciasto: 
300 g mąki poznańskiej
3 jajka
1 łyżeczka soli
3 łyżki wody
na farsz: 
500 g szpinaku rozdrobnionego
Cebula
3 ząbki czosnku
200 g kremowego sera ricotta
4 łyżki parmezanu do posypania
ostra mielona papryka, pieprz i sól
Przygotowanie:
Przygotuj farsz: Szpinak duś w garnuszku z cebulką i czosnkiem dopraw do smaku.Wymieszaj z Ricottą i przyprawami.
Mąkę z solą przesiej na stolnicę, we wgłębienie na środku wbij 2 jajka i 1 żółtko. Zagnieść ciasto, dodając w razie potrzeby wodę. Z gotowego ciasta uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę. Po tym czasie ciasto odpocznie i nabierze miękkości.
Ciasto podziel na 4 części. Każdą bardzo cienko rozwałkuj wałkiem, podsypując stolicę mąką. Dwa placki ciasta posmaruj białkiem, wyłóż na nie kleksy ricotty w regularnych odstępach. Przykryj drugą połową ciasta i dociśnij palcami przestrzenie pomiędzy farszem. Radełkiem lub nożem podziel ciasto na kwadraciki.
W rondelku zagotuj osoloną wodę. Wrzucaj ravioli partiami i gotuj kilka minut, po wypłynięciu ich na powierzchnię. (ok. 4min.) Podawaj polane śmietaną lub podsmażone na masełku i posypane parmezanem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz