środa, 18 stycznia 2012

TARTA Z TUŃCZYKIEM I CZARNYMI OLIWKAMI


Może wydać się to zaskakujące, ale właśnie taką potrawę wymyśliła na tzw "prędce" nie mając za bardzo składników na  obiad w lodówce. Sama siebie zadziwiłam, że nie mając kompletnie co włożyć do gara wyszła taka przepyszna tarta:) Tu akurat moje lenistwo z powodu braku chęci wyjścia do sklepu się opłaciło:
Składniki:
Kruche ciasto:
2 szklanki mąki
1 kostka masła
łyżeczka soli
1 jajko
1 żółtko
Nadzienie:
Tuńczyk w puszce w kawałkach
czerwona cebula
2 ząbki czosnku
śmietanka 18%
2 jajka
czarne oliwki
pieprz, sól.
Ciasto robimy łącząc mąkę z masłem wyrabiamy palcami, dodajemy jajka i sól i wyrabiamy na gładką masę. Wkładamy na 15 min do zamrażarki. Formę do tarty nacieramy masłem i obsypujemy bułką tarta tak, żeby nam się nie przypalił spód. Następnie wyciągamy ciasto rozwałkowujemy rozkładamy dokładnie na blaszce i pieczemy sam spód przez ok 10-15 minut, Tak żeby się w całości upiekł. Wyciągamy go z piekarnika. W dużym kubku mieszamy śmietankę z jajkami tak jak na omlet, na patelni podsmażamy cebulkę i czosnek. Miksturę omletową wylewamy na nasze upieczone ciasto i rozrzucamy na całości tuńczyka, oliwki, cebulkę i czosnek. Górę posypujemy startym żółtym serkiem. Zapiekamy przez ok 30 minut. Jeśli istnieje ryzyko, że spód nam się przypali, wybieramy grzanie od góry lub wkładamy płaską blachę bod raszkę na której znajduje się nasza forma z tartą. Wychodzi przepyszna. Sprawdza się spokojnie na przyjęcia lub codzienny obiad:)
Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz