poniedziałek, 11 kwietnia 2011

MUFFINY Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY

        Przepis na błyskawiczne tzw. coś słodkiego do niedzielnej kawki:)
Piekły się razem z kurczakiem na niedzielny obiad i wyszły przepysznie. Podalam je ze swieżymi truskawkami.
Składniki:
składniki "suche":
2 szkl. mąki
3/4 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku
1 łyżeczka sody
szczypta soli
groszki czekoladowe, bądź pokrojona w drobną kosteczkę tabliczka czekolady
Składniki mokre:
1 szkl. mleka lub jogurtu
1/2 szkl. oleju
1 jajo
kilka kropli aromatu waniliowego.
Nagrzewamy piekarnik do 200 st. Składniki "suche " mieszamy w większej misce, składniki mokre mieszamy w drugiej. Następnie wlewamy "mokre" do suchych i szybko mieszamy. Niezbyt dokładnie, tylko tyle by składniki się połączyły. Im większe grudki tym lepiej. Wkładamy do foremek pergaminowych do 2/3 wysokości. Wkładamy do nagrzanego piekarnika (zmniejszamy temperaturę na 175 st.) i pieczemy 15-20 min. do wyrośnięcia i zarumienienia.
Można polać polewą z białej lub ciemnej czekolady.

4 komentarze:

  1. a smakowały równie dobrze jak wyglądały :P

    R.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale mi narobiłaś ochoty :)
    wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. A dla nas??
    możemy też wpaść na niedzielny obiad z deserem?
    :)

    OdpowiedzUsuń