sobota, 23 kwietnia 2011

ŻUREK

                Z żurem to jest chyba jak z naszym bigosem, sałatką jarzynową, czy też innymi tradycyjnymi potrawami świątecznymi- co dom to inny przepis i inne upodobania. Jedni jedzą postny bez kiełbasy i boczku, inni uważają, że nie może być zabielany, a ja mam swój wypróbowany przepis, którym się z Wami podzielę:)
Składniki (garnek 5l):
5 kiełbas śląskich lub innych, im mniej tłuszczu tym lepiej
8 kiełbasek białych tych cieniutkich
30 dag boczku wędzonego surowego
7 ząbków czosnku
1 kg ziemniaków
majeranek
pieprz
śmietanka 18%
2 zakwasy żurkowe (dostępne w sklepach) czyli ok 500ml
ziele angielskie
liść laurowy
3 kostki rosołowe
            Boczek kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy już w dużym garnku. Nie dodajemy oliwy, gdyż boczek sam w sobie jest tłusty. Kiedy się wytopi wrzucamy kiełbaskę śląską pokrojoną w taką samą kosteczkę jak boczek. Smażymy i dodajemy ząbki obrane ząbki czosnku i zgniecione nożem na desce (ważne żeby były w całości, a nie rozdrobnione). Dodajemy trochę majeranku i zalewamy nasz garnek wodą do 3/4 jego wysokości. Gotujemy wywar przez 15 minut zbierając buszowiny. Następnie dodajemy białe kiełbaski pokrojone w talarki oraz 3 kostki rosołowe. Gotujemy przez godzinę. Doprawiamy pieprzem (dość obficie) Po upływie 1,5h dolewamy nasze zakwasy żurkowe i doprowadzamy do wrzenia. Następnie wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę (należy pamiętać, żeby je wcześniej wypłukać, tak aby nie robiła się piana na zupie) Gotujemy jeszcze przez ok 30-40 minut. Na koniec na zmniejszamy ogień i dolewamy śmietanki 18% wedle uznania. Doprawiamy jeszcze do smaku.
Życzę smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz