Składniki:
0,5 kg mintaja
1 kg młodych ziemniaczków
śmietanka 18%
koperek
vegeta do smaku
oliwa z oliwek
pieprz, sól, rozmaryn, czerwona papryka
Rybkę rozmrażamy, posypujemy przyprawami, sól, pieprz, słodka papryka, smarujemy dokładnie wszystkie kawałki oliwą z oliwek. Pieczemy przez ok 30 min w piekarniku. Ziemniaczki myjemy, kroimy na ćwiartki układamy na blasze posypujemy, rozmarynem i ulubionymi przyprawami (chodzi o to, żeby nabrały ziołowego aromatu) Pieczemy ok 40 min do 1 h. Sos wykonujemy z 250 ml śmietanki, podgrzewamy ją w garnuszku na małym ogniu dodajemy pokrojony pęczek koperku i cały czas mieszamy. Dodajemy vegety do smaku. Sos będzie gotowy kiedy śmietanka zgęstnieje. Na talerzu układamy gotowe ziemniaczki, rybkę polewamy sosem i dekorujemy koperkiem. Jeśli macie ochotę można też podać do tego jakąś surówkę, bądź warzywa gotowane.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz