czwartek, 7 kwietnia 2011

MINTAJ W SOSIE KOPERKOWYM Z PIECZONYMI ZIEMNIACZKAMI

           Budząc się każdego ranka nachodzi mnie jakieś takie dziwne natchnienie co ugotować. Dzieje się to  z następujących przyczyn: Chodzi za mną jakaś potrawa od kilku dni, zobaczę składnik podczas zakupów i od razu wpadają mi do głowy pomysły co z tego można zrobić, bądź po prostu zobaczę zdjęcie apetycznie wyglądającej potrawy i przekształcam kombinując na swój sposób jak to przyrządzić.
Kulinaria to dla mnie dziedzina nieskończonych możliwości. Tak więc przedstawiam pomysł na danie obiadowe, które miałam dziś okazję serwować:)

 Składniki:
0,5 kg mintaja
1 kg młodych ziemniaczków
śmietanka 18%
koperek
vegeta do smaku
oliwa z oliwek
pieprz, sól, rozmaryn, czerwona papryka

            Rybkę rozmrażamy, posypujemy przyprawami, sól, pieprz, słodka papryka, smarujemy dokładnie wszystkie kawałki oliwą z oliwek. Pieczemy przez ok 30 min w piekarniku. Ziemniaczki myjemy, kroimy na ćwiartki układamy na blasze posypujemy, rozmarynem i ulubionymi przyprawami (chodzi o to, żeby nabrały ziołowego aromatu) Pieczemy ok 40 min do 1 h. Sos wykonujemy z 250 ml śmietanki, podgrzewamy ją w garnuszku na małym ogniu dodajemy pokrojony pęczek koperku i cały czas mieszamy. Dodajemy vegety do smaku. Sos będzie gotowy kiedy śmietanka zgęstnieje. Na talerzu układamy gotowe ziemniaczki, rybkę polewamy sosem i dekorujemy koperkiem. Jeśli macie ochotę można też podać do tego jakąś surówkę, bądź warzywa gotowane.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz