poniedziałek, 11 kwietnia 2011

PIZZA Z POMIDORAMI I KARMELIZOWANĄ CEBULKĄ

        Jestem wielbicielką kuchni włoskiej, w szczególności uwielbiam pizze. Ograniczam jednak pochłanianie tego przysmaku z racji na kaloryczność i z powodu, że po prostu nie mam zahamowań.
Lubię przyrządzać ją sama krok po kroku, jest to czasochłonne ale warto czekać:)
Składniki:
Ciasto(robiłam na oko, wyszły dwie duże płaskie blachy):
1kg mąki
50g drożdży
gorąca woda
sól
             Mąkę wysypuję na stolnicę, drożdże zalewam 250ml bardzo ciepłej przegotowanej wody, i odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut. Robię wgłębienie w kopczyku, dodaje drożdże 1 łyżkę soli i zagniatam. Jeśli potrzeba polewam kubkiem ciepłej wody, dzielę na dwie części ciasto i osobno je zagniatam przez ok 10-15min. Po otrzymaniu dwóch kulek przekładam je do miski przykrywam ręczniczkiem i odkładam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, ok 1-1,5h. Następnie ciasto rozwałkowuję i kładę na blachę. Przed nałożeniem składników ciasto musi na niej poleżeć ok 10-15 minut, żeby było puszyste. Mi wychodzi nie za grube ciasto, szybciej się dopieka i jest smaczniejsze.


Obkładamy składnikami w tym przypadku były to:
  • Sos do smarowania ciasta (zrobiony z koncentratu pomidorowego zmielonych pomidorów z puszki oregano, bazylii oraz ziół prowansalskich)
  • Salami
  • Pomidory pokrojone w plastry
  • Karmelizowana cebulka ( należy pokroić 2 duże cebule w pióra, wrzucić na teflonową patelnię i posypać dosyć mocno cukrem ok pół szklanki lub więcej. Mieszamy ok 10-15 min, aż z cukru wytworzy się karmel i oblepi naszą cebulkę. Należy uważać żeby nie przypalić cebulki
  • Ser mozzarella
  • Oregano
  • Rukola
           Pokrywami pizzę naszymi składnikami za wyjątkiem sera mozzarella i pieczemy przez ok 15-20 minut, to zależy od grubości ciasta. Następnie pokrywamy serem mozzarella pokrojonym w plastry (1-3 opakowania). Posypujemy z wierzchu oregano i zapiekamy jeszcze 5-10 minut do momentu rozpuszczenia się serka. Podajemy z rukolą, idealnie komponuje się ze słodyczą cebulki:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz