Wiele razy nachodziła mnie ochota na przygotowanie jakiejś potrawy z mleczkiem kokosowym. Według mnie doskonale łączy się z kurczakiem w postaci wszelkich sosów i zup. Pasuje szczególnie do kuchni tajskiej ale też chińskiej. W moim przepisie użyłam tego produktu do zupy. Jest to bardzo sycąca zupka z warzywami, kurczakiem i makaronem sojowym. W sam raz na pożywny i nietuczący obiadek:)
Składniki:
3 piersi z kurczaka
mieszanka chińska mrożona
mleczko kokosowe
2 kostki rosołowe
przyprawy (pieprz, przyprawa do kurczaka)
sos sojowy ciemny
makaron sojowy
Piersi z kurczaka kroimy w drobną kosteczkę. Doprawiamy do smaku. Do garnuszka wrzucamy warzywka i podsmażamy tak żeby się rozmroziły. Zalewamy wodą i dodajemy kostki rosołowe, gotujemy ok 20 minut, następnie wrzucamy pierś z kurczaka. Na koniec dolewamy mleczko kokosowe i sos sojowy. Należy uważać, żeby zupka nam się nie zwarzyła. Podajemy z makaronem sojowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz