Tak więc z tej okazji upiekłam imieninową tartę serową. Nie wygląda Ona na zdjęciu tak wspaniale jak po wyciągnięciu z pieca, ponieważ była tak smaczna, że zaczęliśmy ją pałaszować i zapomniałam zrobić zdjęcia przed pokrojeniem:).
Przepis, z którego korzystałam okazał się zbyt obfity i skorzystała z nadmiaru ciasta i składników też moja nowa blacha do muffinów:) Także powstały jeszcze muffinowe mini serniczki, równie pyszne jak tarta.
Muszę się pochwalić, że jak na pieczenie w archaicznym piekarniku, który grzeje tylko od dołu, ciągle zmniejsza i zwiększa płomień nie było zakalca oraz innych niepowodzeń:)
Składniki:
Kruche ciasto
200 g masła
170 g cukru
4 żółtka
450 g mąki pszennej
Masa sernikowa
1 kg sera na sernik president
3 jajka
3 łyżki mąki
1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
Ciast zagniatamy, w pierwszej kolejności masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka i stopniowo dosypujemy mąkę po 3-4 łyżki , wyrabiamy kulkę i wsadzamy na 30 minut do zamrażarnika.
Do sera dodajemy stopniowo jajka miksujemy powoli, żeby nie napowietrzyć masy, dodajemy mąkę i śmietankę i dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto rozwałkowujemy wykładamy spód naszej blachy na tartę i podpiekamy w piekarniku przez 10 minut, następnie napełniamy masą serową (nie do pełna, bo masa może nam napęcznieć) Podpiekamy przez 15 min. W tym czasie przygotowujemy sobie z ciasta które nam pozostało paseczki na górę, Wyciągamy blachę układamy kratkę. Wkładamy serniczek do pieca jeszcze na 45 min. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i studzimy w środku nie otwierając zbyt szybko drzwiczek. Z pozostałej masy zrobiłam mini serniczki. Nie wykładałam już spodu blachy muffinowej ciastem tylko nalewalam masę i układałam krateczkę z ciasta. Takie miniaturki piecze się krócej. Należy sprawdzać patyczkiem po ok 25 minutach.
Wyglada pięknie i pewnie lepiej jeszcze smakuje ale nie na moje umiejetnosci. Powodzenia w prowadzeniu bloga !!
OdpowiedzUsuń