SKŁADNIKI:
SOS:
3 piersi z kurczaka
0,5 kg pieczarek
1 średnia cebula
Mały koncentrat pomidorowy
szklanka bulionu
Śmietanka 18% do zup i sosów
Przyprawy (pieprz i sól)
KLUSECZKI PÓŁFRANCUSKIE
|
Żeby powstał sos należy pieczarki obrać pokroić w grubsze paseczki i podsmażyć z pokrojoną w kosteczkę cebulką. Doprawić do smaku (pamiętajcie, że pieczarki soli się pod koniec duszenia- nie robią się wtedy czarne) Piersi z kurczaka kroimy w paseczki i podsmażamy osobno. Łączymy z pieczarkami w garnku dolewamy bulionu dodajemy koncentrat i dusimy ok 15 minut na małym ogniu, na koniec dodajemy śmietankę dla uzyskania słodkiego posmaku i pięknego koloru sosu. Do wykonania kluseczek, należy utrzeć masło z żółtkami, (dodawać po jednym jajku), osolić, dodać mąkę i tyle wody lub mleka, aby ciasto dało się łatwo nabierać na łyżkę. Ciasto starannie wyrobić łyżką, tak żeby miało konsystencję luźnej plasteliny) Kłaść łyżką metalową na wrzącą posoloną wodę małe, podłużne kluseczki (łyżkę za każdym razem zanurzyć w wodzie). Zamieszać, gotować pod przykryciem. Gdy się zagotują, odkryć, wybierać łyżką cedzakową na cedzak. Przelać zimną wodą, osączyć. Przed podaniem w celu podgrzania kluseczek można je przekląć gorącą wodą. Potrawę można podawać z gotowanymi na parze jarzynami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz