środa, 10 sierpnia 2011

TARTA SEROWO WIŚNIOWA

Ciasto kruche według stałego przepisu:
Składniki:
Kruche ciasto
200 g masła
170 g cukru
4 żółtka
450 g mąki pszennej
Farsz:
500 ml serka waniliowego na sernik (homogenizowany, kupiłam w netto- najlepszy, najbardziej gęsty)
2 łyżeczki żelatyny zmieszane z gorącą wodą.
300 gram wiśni
1/4 szklanki cukru
2 łyżeczki żelatyny zmieszane z gorącą wodą
Ciasto wyrabiamy według przepisu z mojego bloga tarta serowa na słodko: http://jedzspijikochaj.blogspot.com/2011/05/tarta-serowa-na-sodko.html

Wylepiamy tylko spód naszej blachy.Jeśli zostanie nam ciasto to zamrażamy. Po upieczeniu spodu ( ok 20minut) Mieszamy serek waniliowy z rozpuszczoną żelatyną w gorącej wodzie i wylewamy na nasz spód. Wkładamy do lodówki czekamy aż zastygnie. W tym czasie wyciągamy pestki z wiśni podgrzewamy wydrylowane wiśnie w garnuszku dodajemy cukier i mieszamy przez 5 minut tak żeby nasza konfitura się osłodziła. Następnie mieszamy ją z rozrobioną we wrzątku żelatyną. Polewamy naszą tartę takimi owocami i czekamy aż wiśnie zgęstnieją. Jest to taka wiśniowa galaretka z kawałkami owoców. Przepychowe:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz