Dawno nic się nie pojawiało. Jednak to nie oznacza, że zaprzestałam gotować:)
Tym razem polecam wspaniałą tartę truskawkową na letnie łakomstwo:)
Składniki:
Kruche ciasto
200 g masła
170 g cukru
4 żółtka
450 g mąki pszennej
Masa:
750 ml serka danio waniliowego
2 łyżki żelatyny rozmieszane w połowie szklanki gorącej wody
Truskawki
Odrobina galaretki truskawkowej
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhichYlhDNliQRkFdsQMDvT1VaqG-ydjFrKNTrYs0zInJUM5YjHwEZahr4RmvtzMfU2OZd445wphbadkfzIk9OcYaRNjdd0f8_E38_rJfT2KVTtxmQBUorGEPiYogDNH3UfCfc-tApTSdY/s320/SAM_2415.JPG)
Ciast zagniatamy, w pierwszej kolejności masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka i stopniowo dosypujemy mąkę po 3-4 łyżki , wyrabiamy kulkę i wsadzamy na 30 minut do zamrażarnika. Następnie rozwałkowujemy wylepiamy formę i pieczemy spód przez ok 20 minut. Jak nasze kruche ciasto wystygnie wylewamy do środka serki danio zmieszane z roztworem żelatyny i wkładamy do lodówki. Powstanie nam taki serniczek na zimno. Na górze układamy pocięte w plastry truskawki i delikatnie smarujemy roztworem z już tężejącej galaretki. Można też używać innych ulubionych owoców.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz