piątek, 18 lutego 2011

PIECZONA TILAPIA W SOSIE POMARAŃCZOWYM

       Zdrowo i smacznie? U mnie te dwa słowa idą razem w parze:) Zwłaszcza jeśli chodzi o ryby. Jakoś znudziły mi się tradycyjne ryby w panierce z bułki tartej ziemniaki i kapusta kwaszona, które pamiętam z dzieciństwa. Przeważnie była ryba- mintaj smażony zamiennie z pomidorową i naleśnikami...No ale można sobie pomyśleć cóż tu wymyślać kiedy dzieci wybrzydzają i nie wszystko tolerują na swoim talerzu. Danie, które prezentuję jest niekoniecznie dla małych tadków-niejadków, jednak na pewno wkupi się w łaski dorosłych łasuchów:)

PIECZONA TILAPIA (na ostro) W SOSIE POMARAŃCZOWYM
6 kawałków filetów Tilapii
oliwa z oliwek
przyprawy:
-    sól
-    pieprz
-    czerwona ostra papryka
-    curry
-    świeżo starta skórka z pomarańczy
-    odrobina vegety
Sos:
-    łyżka masła
-    łyżka mąki
-    250 ml bulionu
-    3 łyżki śmietanki 12%
-    świeżo starta skórka z pomarańczy
-    świeżo starta gałka muszkatołowa
warzywa mix brokuły, kalafior, marchewka (mrożonka) 1 paczka
ziemniaki bądz ryż

W naczyniu żaroodpornym układamy filety posypane chwilę wcześniej przyprawami I polane oliwą z oliwek ja zrobiłam to dość obficie. Nastawiamy piekarnik na termoobieg na 170 stopni I pieczemy przez 30 minut.
Sos wykonujemy na bazie zasmażki. Rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę po połączeniu wlewamy bulion mieszamy podgrzewając, aż zgęstnieje dodajemy śmietankę i przyprawy. Trzeba uważać żeby bulion nie był zbyt mocny, jeśli tak się stanie sos wyjdzie nam za słony.
Podajemy z ziemniakami, bądź ryżem. Do tego warzywka najlepiej ugotowane na parze z odrobiną bułki tartej z masłem. PYCHOTKA☺



1 komentarz:

  1. Aż do dziś czuje pyszny smak tej rybki. Czekam na powtórkę, bo sama nie jestem w stanie tak pysznie jej przygotować. Rewelacja.

    OdpowiedzUsuń