Zdrowo i smacznie? U mnie te dwa słowa idą razem w parze:) Zwłaszcza jeśli chodzi o ryby. Jakoś znudziły mi się tradycyjne ryby w panierce z bułki tartej ziemniaki i kapusta kwaszona, które pamiętam z dzieciństwa. Przeważnie była ryba- mintaj smażony zamiennie z pomidorową i naleśnikami...No ale można sobie pomyśleć cóż tu wymyślać kiedy dzieci wybrzydzają i nie wszystko tolerują na swoim talerzu. Danie, które prezentuję jest niekoniecznie dla małych tadków-niejadków, jednak na pewno wkupi się w łaski dorosłych łasuchów:)
PIECZONA TILAPIA (na ostro) W SOSIE POMARAŃCZOWYM
6 kawałków filetów Tilapii
oliwa z oliwek
przyprawy:
- sól
- pieprz
- czerwona ostra papryka
- curry
- świeżo starta skórka z pomarańczy
- odrobina vegety
Sos:
- łyżka masła
- łyżka mąki
- 250 ml bulionu
- 3 łyżki śmietanki 12%
- świeżo starta skórka z pomarańczy
- świeżo starta gałka muszkatołowa
warzywa mix brokuły, kalafior, marchewka (mrożonka) 1 paczka
ziemniaki bądz ryż
W naczyniu żaroodpornym układamy filety posypane chwilę wcześniej przyprawami I polane oliwą z oliwek ja zrobiłam to dość obficie. Nastawiamy piekarnik na termoobieg na 170 stopni I pieczemy przez 30 minut.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjpMDRh4Pww4ogCp1ldJIDJX3vKwV-9JMIb7aD8KIisZMPsAcymiTdh-Si8gGS9u1oXBUD58iXclXA-H2a4vnRKeetrHljAc5Ts07BEgTrOyRBzu4RgJw5ut3YTa8EV9WBy0bOxtp19wNY/s200/SAM_1996.JPG)
Sos wykonujemy na bazie zasmażki. Rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę po połączeniu wlewamy bulion mieszamy podgrzewając, aż zgęstnieje dodajemy śmietankę i przyprawy. Trzeba uważać żeby bulion nie był zbyt mocny, jeśli tak się stanie sos wyjdzie nam za słony.
Podajemy z ziemniakami, bądź ryżem. Do tego warzywka najlepiej ugotowane na parze z odrobiną bułki tartej z masłem. PYCHOTKA☺
Aż do dziś czuje pyszny smak tej rybki. Czekam na powtórkę, bo sama nie jestem w stanie tak pysznie jej przygotować. Rewelacja.
OdpowiedzUsuń