wtorek, 18 stycznia 2011

Nadrabiamy zaległości

Tak to się dzieje, że jak za dużo rzeczy na głowie to zaniedbuje mojego bloga. Dziś szczerze mówiąc do umieszczenia nowego przepisu skłonił mnie brak pamięci na moim komputerze. Robię pełno zdjęć, bo cały czas coś się gotuję, przyrządza czy pichci i tak dużo się tego zbiera, że nie nadążam umieszczać. No dobra dość tego gadania nadrabiamy zaległości:)

Jako pierwsze pragnę przedstawić
LIŚCIE CYKORI FASZEROWANE W TOWARZYSTWIE PIECZONYCH ZIEMNIAKÓW W MUNDURKACH  by ANA(pomysł) & JA(wykonanie) Przepis umieszczony na prośbę członka grupy Pożeraczy Potraw na Czartorii, który akurat nie był obecny:) A oto nasze efekty:
4 porcje
Składniki:
0,5kg mięsa mielonego z łopatki
1 duża cebula
3 ząbki czesnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
pieprz, sól
1 cykoria
8 ziemniaków w łupinie
1/2 kostki masła
natka pietruszki
serek homogenizowany
jogurt naturalny

Cebulkę kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię do tego dodajemy mięso mielone i rozduszony czosnek. Po usmażeniu dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego i doprawiamy do smaku.
Ziemniaki dokładnie szorujemy, owijamy w folię aluminiową (każdego osobno) i wkładamy do piekarnika na 1h na ok. 160 stopni
Serek homogenizowany i duży jogurt naturalny mieszamy w misce, doprawiamy do smaku.
Upieczone ziemniaku rozwijamy z foli kroimy na połówki i w każdej z części wydrążamy małą łyżeczką wgłębienie (tutaj po wyciągnięciu z piekarnika będziemy nakładać kosteczkę maska wraz z natką pietruszki) Ziemniaki wkładamy jeszcze na 10 min. do piekarnika tak żeby podawać je gorące. Masło kroimy w kosteczkę, siekamy natkę pietruszki. Na talerzu układamy liść cykorii nakładamy do niego farszu mięsnego. Ziemniaki nadziewamy masłem i natką pietruszki.
Podajemy z sosem z jogurtu i serka homogenizowanego rewelacyjnie komponuje się z ziemniakami:)

1 komentarz:

  1. Wspaniałe,że palce lizać!Najbardziej cieszy posiadanie w swoim gronie tak zdolnego Szefa kuchni jak Żarłoczna Żaba! Napełnia nie tylko nasze talerze i żołądki, ale także serca-radością gotowania i pałaszowania przepysznych dobrodziejstw jej autorstwa! Poprostu-jedz, śpij i kochaj!!!Polecamy.
    Pożeracze Potraw z Czartorii:)

    OdpowiedzUsuń