Składniki:-karpie (lub sola, miruna, tilapia)- śmietanka łaciata 18% lub inna słodka ale 18 %. ok 1 litr, lub więcejPieczarki ok 0.5- 0.8 kgDuża biała cebulkaKostka rosołowa lub vegetaSkładniki na panierkę do rybysól pieprzolej do smażeniaKarpia pokroić na kawałki jak do smażenia. Obłożyć pokrojona cebulą w pióra, doprawić pieprzem i solą i odłożyć na ok 2h do lodówki.Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i usmażyć na patelni z cebulką (w kosteczkę pokrojoną) Na koniec dodać trochę soli i pieprzu. Zalać pieczarki śmietanką i doprowadzić do zgęstnienia sosu . Jeśli nie uda się to pod wpływem temperatury i gotowania dodać trochę mąki ( musi być konsystencja sosu). Ja nawet czasem daje więcej niż 1 litr śmietanki bo dobrze jak ryba jest mocno zalana tym sosem. Doprawić sos vegeta lub kostką rosołową.Karpie wyjąć z lodówki ściągnąć z nich cebulę dodać trochę soli i pieprzu. Opanierować (mąka, jajko, bułka tarta) i usmażyć na oleju.Do dużego naczynia żaroodpornego nalać na dno trochę sosu ułożyć pierwszą warstwę usmażonych karpi nalać kolejną część sosu i ułożyć znów rybki. Jak wszystko będzie ułożone polać na wierzch resztę sosu.Karpie podawać podgrzane w piekarniku. Nie jeść na zimno, bo nie są wtedy takie smaczne! :)
poniedziałek, 19 grudnia 2011
Karp (lub inna ryba) w śmietance z pieczarkami
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz