Składniki (4porcje):
Paczka makaronu do spaghetti
0,5 mielonego (wołowego lub z szynki)
2 średnie cebule
4 ząbki czosnku
puszka pomidorów
przecier pomidorowy w kartoniku
oregano,bazylia, pieprz sól
tarta mozzarella
świeża bazylia lub natka pietruszki
Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na dużej patelni, dodajemy wyduszone ząbki czosnku smażymy 20 sekund i dokładamy mięsko. Razem to smażymy, aż mięsko będzie dobre posypujemy oregano i bazylią po czym dodajemy pomidory w puszce. To wszystko smażymy jakieś 5 minut i dodajemy przecier w kartoniku, zmniejszamy ogień. Pozwalamy delikatnie bulgotać naszej potrawie. W tym czasie nastawiamy wodę na makaron. Sos powinien bulgotać jakieś 15-20 minut. Doprawiamy do smaku. Ugotowany makaron przelewamy zminą wodą. Pamiętajcie o tym, żeby nie przelać go za mocno, bo się zrobi zimny. Gotowy makaron mieszamy z sosem w sposób jaki lubimy indywidualnie, posypujemy mozzarellą i listkami bazylii bądź natką pietruszki.
Smacznego:)
lubię to :)
OdpowiedzUsuń